10 Challenges faced by an HR in engaging millennials, Solved!

Posted By

The modern world travelled from the era of baby boomers to Generation X and then to the current age of Millennials. Current job market is dominated by Millennials, so, there is no company that can do away without hiring millennials. Hiring them is a double-edged knife and then engaging them is one of the biggest challenges for the HRD today. Recently, HR leaders from some top MNCs have estimated that the work force of millennials shall grow to 65% in 2020.

Firstly, drawing the attention of educated and qualified millennials is tough as the world is wide open with a zillion opportunities for grabs. Despite going through multiple iterations, shortlisting and onboarding them, there is no guarantee that they are going to stick around for a longer duration. Retention of millennials is one of the major challenges faced by the HRD.

Following are a few challenges of engaging Millennials post recruitment and the possible ways to counter them.

1. Employment Expectations

Problem: Their fickle mindedness is the biggest scare that can drive them to hop from a job to another, making the attrition curve touch skies in organizations.

Solution: As an HR professional, this challenge can be catered using a blend of Team Building Activities. The idea is to regularly upgrade the millennial mind.

2. Ever Changing Technologies

Problem: Millennials look for companies that are always ahead in implementing latest technologies and gadgets.

Solution: Provide the right platform where they can taste the latest technology more often. Kill 2 birds with a stone by gamifying information sharing session and making it more exciting than ever.

3. Ambitious and Hungry

Problem: They are ahead of baby boomers and Gen X in being ambitious about their career growth. As quick learners they tend to monotonous environment.

Solution: As an HR Professional or Manager, keep a track of their personal upgrade and provide more opportunities through which they can add value to the organization. Make this a competitive agenda to add right spirit. Seeing themselves at the top of the competition is enthralling to them.

4. Distracted Frequently

Problem: They have a zillion gadgets and social media platforms which distract them frequently about the latest developments in the job market.

Solution: Initiate debates and GDs every fortnight for which they should be asked to prepare in advance. The winners get some surprise gifts or takeaways.

5. Career Growth

Problem: Millennials are secretly always thinking about their career growth and look up to the managers for a path. However, there’s always a hesitation for discussion.

Solution: HRD/Managers can take this as an opportunity to understand and guide their people in right direction. Marrying such serious sessions with a fun little engagement activity makes people take their guard off and have a fruitful discussion.

6. Need for flexibility

Problem: Millennials crave for positive work culture where they enjoy the freedom of working from any location, are not forced to follow 9 to 6 timings strictly or pressurized to follow a manual attendance system.

Solution: As an HR professional, you can explore latest office practices and trends that are inclined towards employee satisfaction. Though this may seem quite challenging to initiate but once done, you will see a tremendous increment in productivity and office-love in the millennials.

7. Homely experience

Problem: For those who are staying away from the families and relatives, workplace becomes tiresome and quite challenging for the millennials.

Solution: Although the challenge seems obvious, it can be resolved by celebrating festivals and important days where the millennials tend to miss their folks the most. Plan little and millennial-friendly celebrations regularly to convey “you’re there for them!”.

8. Entrepreneurial Dreams

Problem: Millennials are obsessed with the dream of becoming entrepreneurs. You find them daydreaming often at their workstations.

Solution: You can encourage them to come up with their ideas and the one with the best gets to win a cash prize or trophy. This seems tricky, but the idea is to make them feel heard and encouraged. You never know when the creative heads can be a game-changer for your organization.

9. Constant Motivation & Interaction

Problem: Their fickle mindedness is the biggest scare that can drive them to hop from a job to another, making the attrition curve touch skies in organizations.

Solution: As an HR professional, this challenge can be catered using a blend of Team Building Activities. The idea is to regularly upgrade the millennial mind.

10. Hunger for Recognition

Problem: Millennials suffer from identity crisis. Constant rendevouz with self is must, not only for millennials but any individual.

Solution: The best way to deal with this situation is to organize the exhilarating Wonder-Robo Challenge as it is a true test of their intellectual abilities and they will jump ahead to win it. They are driven by their desire to be famous.

Conclusion

Share this information with your HR/Managers and help them to manage and engage the next generation millennials and get the best out of them in terms of personal and organizational growth.

Credits

https://yourstory.com/2019/02/why-hiring-millennials-is-a-challenge-to-be-overcome

https://www.prnewswire.com/news-releases/millennials-are-a-double-edged-sword-for-hr-the-most-common-and-the-hardest-employees-to-engage-300815818.html

https://www.peoplematters.in/site/interstitial?return_to=%2Farticle%2Femployee-volunteering%2Fattracting-engaging-and-retaining-millennials-at-the-workplace-18797

https://www.entrepreneur.com/article/337982

https://bonfyreapp.com/blog/6-tips-managing-millennials-workplace

https://m.economictimes.com/news/company/corporate-trends/traditional-companies-tweaking-policies-to-engage-millennials/articleshow/65300221.cms

Employee engagement and recognition is more i...

Next

One thought on “10 Challenges faced by an HR in engaging millennials, Solved!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RelatedBLOG

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.